Tractus respiratorius

 25,75

Beschrijving

Het ademhalingsstelsel transporteert zuurstof door het bloed naar alle organen in het menselijk lichaam. Met de e-learning-module Tractus respiratorius brengt u uw kennis van deze essentiële lichaamsfunctie weer op peil. Deze module is onderdeel van een serie, bestaande uit totaal vijf modules. De andere modules uit deze serie zijn Tractus circulatorius, Tractus digestivus, Tractus neurologicus en Tractus urologicus.

Voor wie
Praktijkondersteuners, verpleegkundigen en zorgverleners werkzaam in huisartspraktijken en ziekenhuizen.

Door wie
De module ‘Tractus respiratorius’ is ontwikkeld door The Competence Group (TCG) met medewerking van inhoudelijk deskundigen van het Flevoziekenhuis.

Leerdoel
U kunt de zorgvrager en zijn familie informerenover het proces van de ademhaling, de bouw en functie van de luchtwegen, de bouw en werking van de longen en de regulatie van de ademhaling.U kunt deze kennis vervolgens toepassen bij het klinische redeneren-proces.

Inhoud
De module start met een pre-toets; dit is een diagnostische toets bestaande uit vijftien vragen, om eerst uw basiskennis vast te stellen. Hierna krijgt u voor uw eigen informatie een formulier met uw toetsuitslag. Daarna kunt u met de theorie aan de slag.

De theorie begint met het benoemen van de hoofdfuncties van de ademhaling, zoals de opname van O2 en de uitscheiding van H2O en CO2. Daarna worden de organen en structuren benoemd die een rol spelen bij de ademhaling. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op de bovenste luchtwegen (nasofarynx, orofarynx en farynx), de onderste luchtwegen (trachea en bifurcatie), de bronchiaalboom, de longen en longkwabben, de luchtwegen, thoraxholte en het ademcentrum.

In een volgend theoriegedeelte staat de ademhalingsregulatie centraal. Hierin wordt onder andere de rol van het ademcentrum omschreven, de invloed van CO en de zuurgraad (pH), de fasen van de ademhalingscyclus, de spieracties, het vergroten van de thoraxholte en de gasuitwisseling. De module sluit af met een toets, waarmee u uw opgedane kennis kunt testen. Bent u niet geslaagd voor de toets, dan kunt u deze één keer herkansen.

Extra informatie

Doelgroep

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tractus respiratorius” te beoordelen
Menu
Winkelmand