Wassen, kleden en verplaatsen; ADL bij passieve cliënten

 135,00

Comfortabele ADL (PDL) bij de passieve client – wassen, kleden en verzorgen, verplaatsing in bed mbv glijzeil en een steeklaken.

Categorie:

Beschrijving

In een training van een dagdeel krijgen de deelnemers (in een kleine groep van 6-8 personen) handvatten om een passieve cliënt op een zodanige manier op bed te wassen, kleden en te verplaatsen dat deze optimaal comfort ervaart. De deelnemers verlenen daarbij zorg met een voor hen minimale fysieke belasting.

De training richt zich op het wassen, kleden en verplaatsen van een passieve cliënt in bed. Deze passiviteit kan ontstaan vanuit lichamelijke en/of psychische beperkingen. Maar ook kunnen cliënten zelf besluiten om de (geringe) energie die ze hebben niet langer te steken in de ADL-zorg, maar te sparen voor andere activiteiten. Cliënten kunnen woonachtig zijn in een zorginstelling of thuis.

Veel zorgorganisaties werken met kleinschalige teams. Een zorgverlener staat vaak alleen ingepland op een groep en kan niet gemakkelijk terug vallen op een collega voor hulp. Deze manier van werken sluit daar uitstekend op aan omdat het uitgangspunt is dat de zorg door 1 persoon wordt uitgevoerd.

Medewerkers binnen de Thuiszorg worden bij passieve cliënten vaak met 2 personen ingepland om de ADL- zorg uit te voeren. Met deze manier van werken zou dat niet langer nodig zijn.

Inhoud

 • Korte introductie en kennismaking.
 • Uitgangspunten doornemen met betrekking tot deze manier van werken.
 • Demonstratie van wassen en kleden op bed.
 • Zelf oefenen wassen en kleden op bed. (*)
 • Demonstratie verplaatsing in bed van links naar rechts.
 • Zelf oefenen van de verplaatsing.
 • Demonstratie het draaien op de zij.
 • Zelf oefenen het draaien op de zij.

Het laatste half uur van de training kent een vrije invulling. We gaan in op praktijkvragen van de deelnemers.

 (*) het wassen gebeurt ‘fictief’, met kleding aan. Om het aan -en uitkleden te oefenen wordt gebruikt gemaakt van kleding die over de onderkleding van de deelnemers aan- en uitgetrokken wordt. Iedere deelnemer is tijdens het oefenen zowel zorgverlener als cliënt

Als rode draad door de hele training loopt de toepassing van een 3-tal factoren: een goed werkproces, een juiste bejegening en een geschikte omgeving creëren. Een belevingsgerichte benadering wordt aangevuld met een aantal op de cliënt gerichte specifieke technieken en vaardigheden.

Tijdens het aanleren en oefenen van deze technieken en vaardigheden krijgen de deelnemers feedback op de uitvoering maar ervaren zij ook hoe het voor een cliënt voelt om op deze manier gewassen, gekleed en verplaatst te worden.

Gebruikte hulpmiddelen:
We werken met een bruin glijzeil en een steeklaken, maar we laten de deelnemers ook ervaren hoe het voelt om met behulp van een glijlaken een cliënt te verplaatsen en verplaatst te worden.

Doelstelling
Doel van deze manier van werken is dat de cliënt een positieve zorgbeleving ervaart. Het draagt bij tot een gevoel van veiligheid, van welbevinden.

Maar ook professionals die deze manier van werken toepassen ervaren voordelen:
– een vermindering van de lichamelijke belasting door meer rust en ontspanning bij de cliënt
– door de één op één relatie vindt er een intensiever contact met de cliënt plaats, hetgeen als een meerwaarde ervaren wordt, als een kwaliteitsverbetering van het werk.   

Uit evaluatiegegevens van trainingen gegeven aan zorgverleners werkzaam in de Thuiszorg en in Zorgcentra blijkt dat de geleerde technieken direct toegepast kunnen worden in het dagelijkse werk.
‘Er is sprake van duidelijke uitleg en concrete feedback; er wordt gewerkt met herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Het is echt een meerwaarde voor je dagelijkse werk.’ 

Doelgroep
De training is geschikt voor iedereen die in zijn/haar werk te maken krijgt met passieve cliënten.

Niveau en gewenste voorkennis
Voor deelname is geen voorkennis vereist. Het is wel een meerwaarde als de deelnemers in hun dagelijkse werk ‘passieve cliënten’ ontmoeten.

Docente
Deze training wordt gegeven door Marjo Kuijper, verpleegkundige en Barbara Kersjes, fysiotherapeut. Beiden hebben jarenlange ervaring in de ouderenzorg.

Studiebelasting en accreditatie
Duur van de training: 3,5 uur

Deelnemers kunnen de training registreren in het kwaliteitsregister onder de ODA-punten.

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
 • Als je tijdens de training laat zien dat je in staat bent om de geleerde vaardigheden- en technieken in de praktijk toe te kunnen passen.

Inbegrepen

 • Koffie, thee en water
 • Een hand-out van de geleerde technieken
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

Extra informatie

Doelgroep

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Wassen, kleden en verplaatsen; ADL bij passieve cliënten” te beoordelen
Menu
Winkelmand