Workshop “Als je weet dat mama gaat sterven”

 85,00

Geaccrediteerde workshop over professioneel begeleiding van kinderen waarvan een dierbare ernstig ziek is, en zal komen te overlijden.

Categorie:

Beschrijving

Kinderen van allerlei leeftijden worden in hun dagelijks leven regelmatig geconfronteerd met een ernstig zieke grootouder en minder frequent, maar des te ingrijpender, met een ernstig zieke ouder.

Dit roept nogal eens verlegenheid op bij de volwassenen in hun directe omgeving. In welke mate mogen wij kinderen en jongeren bij het ziekteproces van hun (groot)ouder betrekken en op welke manier? En wat als die (groot)ouder doodgaat? Wat vraagt dat van hulpverleners die om raad gevraagd worden door ouders en/of grootouders?

Er is inmiddels via websites en literatuur wel het een en ander aan informatie te verkrijgen, maar de praktische toepassing blijft lastig en is sterk situatie gebonden.

Doelstelling

 1. De deelnemer verwerft inzichten hoe om te gaan met kinderen, waarvan een dierbare ernstig ziek is, en zal komen te overlijden.
 2. De deelnemer is in staat volwassenen te informeren en te adviseren over hoe te communiceren met kinderen van verschillende leeftijden, waarvan een dierbare ernstig ziek is, en zal komen te overlijden.
 3. De deelnemer is in staat kinderen en volwassenen te informeren over voorhanden zijnde voorlichtingsmaterialen over dit thema.

Doelgroep

 • Verpleegkundigen niveau 4 & 5
 • Specialisten ouderengeneeskunde
 • Huisartsen

Niveau en gewenste voorkennis

Tijdens deze workshop word met casuistiek gewerkt. Enige ervaring met palliatieve zorg is wenselijk (niet verplicht)

Docent 
Deze cursus wordt verzorgd door docenten van de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg. Het doel van de Stichting is het verminderen van het lijden van patiënten en hun naasten en het optimaliseren van de kwaliteit van de laatste levensfase. Een van de manieren waarop men dit doel wil bereiken is door middel van onderwijs. Docente die deze cursus verzorgt is Nel Kleverlaan.
Zij is bevlogen, spontaan en met een brede interesse in alles wat mensen bezighoudt. Haar achtergrond als schrijver, psycholoog en filmmaker komt daarbij goed van pas. Hoewel haar credits vooral in de gezondheidszorg liggen, gaat Nel’s aandacht ook uit naar andere gebieden en is het vooral de veerkracht van zowel volwassenen als kinderen die haar uitdaagt en inspireert.
Haar ervaringen in de gezondheidszorg heeft de Alkmaarse op bijzondere wijze weten te combineren met haar creatieve talent. Dit heeft geresulteerd in tal van uitgaven; van columns en boeken tot films en websites.
Nel was lange tijd werkzaam als psycholoog, schrijver en trainer. Daarnaast zette zij zich op meerdere fronten in voor de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en was zij lid van de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen. Van 2005 tot 2017 was Nel Kleverlaan coördinator van ’t Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Zij stond aan de wieg van de stichting Verdriet door je Hoofd en de website www.kankerspoken.nl, waar zij zich nog altijd voor in

Studiebelasting en accreditatie

Deze workshop duurt 3,5 uur en is door V&VN en Cluster 1 geaccrediteerd. Je krijgt 3 accreditatiepunten.

Voorbereiding: –

Duur van de bijeenkomst(en): 1 halve dag

Certificaat

Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname èn
 • 100% aanwezigheid

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst. De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een (aangepast) certificaat.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water
 • Powerpoint presentatie
 • Digitaal Zorgscholing certificaat
 •  Registratie accreditatiepunten

Extra informatie

Doelgroep

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Workshop “Als je weet dat mama gaat sterven”” te beoordelen
Menu
Winkelmand